Een briefje van een paar honderd euro!
Het boek vol met tips en verhalen komt er aan! Al maanden staat het op de lijst van to do’s om af te ronden. Een boek dus met tips, adviezen en waargebeurde verhalen die ik als Trouwambtenaar mocht beleven. Wanneer ik de eerste versies van deze verhalen teruglees krijg ik de glimlach rond de mond. Even geduld, dit jaar komt het echt uit, dat beloof ik plechtig.
In dat boek niet alleen anekdotes en verhalen maar dus ook ruimte voor tips en adviezen. Eén van die adviezen deel ik graag per omgaande.
Het wel of niet bekende fenomeen van de aanstelling. Als beëdigd, aangesteld en benoemd BABS/ Trouwambtenaar mag ik voor iedere gemeente binnen Nederland huwelijken sluiten. Zelf ben ik bij een aantal gemeenten in “dienst” waardoor een dergelijke benoeming voor één dag een formaliteit betreft. Echter hangen daar wel kosten aan. Kosten die moeten worden voldaan aan de gemeente waar wordt getrouwd, voor de duidelijkheid. Deze kosten komen dus niet ten gunste van mij als Trouwambtenaar.
Dat een gemeente hier kosten voor berekend snap ik wel. Wat ik alleen niet zo goed begrijp, of eigenlijk helemaal niet begrijp, is het gegeven dat dit per gemeente verschild
Deze bedragen lopen uiteen van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Er zijn zelfs gemeenten die, naar mijn idee, het tarief voor dit papiertje zo hoog in tarief stellen dat bruidsparen dan toch maar kiezen voor een ambtenaar van de gemeente! Nee, dat kan ik niet bewijzen dus begeef ik mij met deze uitspraak op glad ijs. Neemt niet weg dat je gevoel en mening in Nederland nog altijd vrijuit mag en kunt delen.
Wat is nu exact die aanstelling vanuit een gemeente?
Heel simpel; Een verklaring van het college van burgemeester en wethouders die stellen dat genoemde Trouwambtenaar het huwelijk mag sluiten. Heel formeel staat er vaak in deze aanstelling dat het college hierover heeft vergaderd en daar goedkeuring voor heeft gegeven. Ook daar vind ik iets van en ook daar heb ik een mening over! Ik ben van mening dat dit college niet bijeenkomt om een besluit te nemen in deze aanstelling, of het als agendapunt op dinsdagavond bij de raadsvergadering bespreekt. Maar goed, het staat wel mooi beschreven en omschreven.
Verder is het dus gewoon een briefje dat met de post komt of in sommige gevallen middels een beveiligde email aan mijn adres.
Is het een standaardbrief?
Ja eigenlijk wel. Namen en datum worden aangepast en hup de aanstelling is een feit.
Nu wil ik geen kwade zin creëren of mensen tegen de schenen schoppen, maar dit is echt wat het is.
Zonder deze aanstelling mag er niet getrouwd worden door een ambtenaar van buiten de gemeente. We hebben het dus wel nodig.
Kunnen ze deze aanstelling weigeren?
Nee dat kunnen ze niet. Wel kunnen er extra zaken worden gevraagd aan te leveren of soms moet de ambtenaar nog even op gesprek bij de gemeente van dienst. Er is zelfs een gemeente waar je officieel moet solliciteren middels een brief en waarbij je dan ook een verklaring moet afgeven van de gemeente waar je als ambtenaar in dienst bent waarin deze gemeente verklaart dat je geregeld huwelijken sluit.
Het is dus in bijna alle gevallen een formaliteit?
Ja dat is het inderdaad. Toch kleeft er een dingetje aan. Namelijk het genoemde tarief, lees leges, die moeten worden voldaan door het bruidspaar. Persoonlijk snap ik heel goed dat een gemeente voor de administratieve handeling een bedrag in rekening brengt. Mijns inziens zou dat wel in verhouding moeten zijn. Vaak vraag ik mijn bruidsparen naar de kosten van de dienstdoende gemeente waar wordt getrouwd. Niet omdat ik de gemeente die omzet niet gun, maar wel omdat ik echt van mening ben dat het binnen de perken moet zijn. Als ambtenaar durf ik te stellen dat na aanstelling de gemeente van dienst niets meer behoeft te doen. In persoon haal ik desgevraagd de aktes op, zorg ik er in persoon voor dat deze weer terug worden gebracht op de juiste plaats en op het juiste tijdstip.
Wanneer mijn bruidsparen op de proppen komen met een voor mij onacceptabel bedrag, waarbij het bruidspaar uiteindelijk zelf de beslissing maakt, is er altijd een andere oplossing om deze kosten te omzeilen. Niet dat dit de voorkeur heeft, maar geld kun je ook aan andere dingen uitgeven niet waar.
Vraag dus goed bij de gemeente welke bedragen ze in rekening brengen. De kosten van een bode, een zaterdagtoeslag, de standaard leges voor het trouwen in de gemeente van dienst en dus de kosten voor een aanstelling van een BABS van buiten de gemeente waar wordt getrouwd. Laat het gewoon transparant maken en maak dan als bruidspaar de keus.
Met alle respect; Het is en blijft een standaardbriefje van een paar honderd euro of soms nog extremer dan dat!
Tot snel,
Jeroen Smits
Trouwambtenaar/BABS