Wat mag een Trouwambtenaar nu eigenlijk kosten?
De vraag in de kop van deze blog is er één die ik de afgelopen tien jaar vaak heb gekregen. Uiteraard weet ik wat ik kost, of eigenlijk wat mijn gage betreft om er een onvergetelijke ceremonie van te maken.
Deze blog had dus een stuk korter kunnen zijn door mijn tarief te noemen en daarmee af te sluiten. Toch wil ik graag iets anders delen in dit schrijven. Het zal ongetwijfeld reacties opleveren, maar daar loop ik niet voor weg.
Laat ik eerst nogmaals delen dat het zijn van een Trouwambtenaar een vak is. Daar wordt echt vaak aan voorbij gegaan. Alsof iedereen maar een Toga aan kan hijsen en dan mensen in de echt kan verbinden voor de Nederlandse wetgeving. Dat is echt een misvatting. Het kunnen speechen en of een leuk verhaal kunnen vertellen maakt je nog geen Trouwambtenaar. Het sluiten van een huwelijk kent bepaalde wet en regelgeving. Die moet je naleven, kennen, snappen en naar handelen wanneer deze wetten en of regels niet worden nageleefd.
Dat je het vertellen van deze wetten en regels op een leuke luchtige manier kunt communiceren is iets waar ik zeker voorstander van ben, maar het mag en kan niet ontbreken.
Een officiële Trouwambtenaar/BABS is aangesteld binnen een gemeente, benoemd door de gemeente waar het huwelijk moet worden gesloten en is beëdigd door de Nederlandse staat. Mis je één van deze zaken dan ben je dus geen officiële Trouwambtenaar en kun je en mag je geen wettelijke huwelijken sluiten.
Daarnaast beschikken dergelijke Trouwambtenaren over een VOG niet ouder dan een half jaar, uiteraard een Nederlands Paspoort en hebben ze de opleiding en vervolgopleidingen positief afgerond.
In sommige gevallen mogen deze Trouwambtenaren ook buiten de Nederlandse grenzen huwelijken sluiten. Dit in detail uitleggen gaat nu even te ver, dus hou ik het hierbij.
Terug naar de vraag; Wat mag een Trouwambtenaar nu eigenlijk kosten?
Als je het mij vraagt; Wat een gek er voor wil geven! Dat klinkt natuurlijk heel negatief, maar dat idee krijg ik echt wanneer ik weer eens wat bedragen en gages de revue zie passeren.
Om daarin heel transparant te zijn; Ook ik ben een commerciële Trouwambtenaar. In tien jaar tijd en alle opleidingen verder is mijn gage uiteraard ook verhoogd ten opzichte van mijn eerste jaar als BABS.
Wel ben ik van mening dat alles in verhouding moet zijn.
Vaak hoor ik mijn bruidsparen zeggen dat alles rondom een bruiloft zo duur is. Ik kan dat niet ontkennen. Het is niet voor niets dat men roept dat alles rondom geboorte, huwelijk en rouw een prijskaartje heeft. Het is een gegeven.
In dat kader zou ik dan ook graag een lans willen breken voor gages en tarieven van commerciële Trouwambtenaren.
De notaris voor je notariële akte kost gemiddeld 100,- EUR. per uur. Al snel zijn we 15 uur verder om de zaken goed op papier te krijgen.
De locatie waar je trouwt start gemiddeld met een huur van rond de 2.000 EUR.
Een bruidstaart kun je zo gek maken als je zelf wenst, maar ga uit van een paar honderd euro.
De band voor op het feest? Gemiddeld 2.000 EUR.
En dan dus de rol van de trouwambtenaar. Voor de duidelijkheid; het belangrijkste stuk van de dag. Immers ben je zonder een Trouwambtenaar simpelweg niet getrouwd en dat was toch de bedoeling van de dag niet waar.
Kijkend naar de uren die ik gemiddeld investeer in een ceremonie stopt de teller bij 30 uur per huwelijk. Zelf ben ik van mening dat je als Trouwambtenaar een tarief moet rekenen dat voor ieder bruidspaar haalbaar zou moeten zijn. In een portemonnee kijken kan niemand, maar desnoods kan er voor worden gespaard door een klein bedrag per maand te reserveren.
Bedragen boven de 2.000 EUR voor een Trouwambtenaar, ik heb er nooit iets van begrepen. Ga het ook niet begrijpen en wil het ook niet begrijpen. Nogmaals, iedereen moet uitgeven wat hij of zij wenst of kan betalen, maar weet wel dat boven dit bedrag de prijs kwaliteit met rasse schede afneemt. Het aantal uur dat je moet investeren in een ceremonie wordt namelijk niet heel veel hoger. Met 30 uur investering per huwelijk zit je echt aan de bovenkant en het maximale wat je zou kunnen investeren. Wat zou je meer moeten doen?
Doe er mee wat je als bruidspaar wilt. Het is een gemeende tip en ik sta dan ook echt achter deze onderbouwing.
Maar vergeet ook niet; Het is niet de gek die het vraagt, maar de gek die het wenst te betalen! Maar uiteraard heeft ieder zijn voorkeur, wensen en budget!
Mooie dag gewenst,
Jeroen Smits